Logotyp på utskrifter

EU och arbetslösheten - från 7 till 12 procent

Den utveckling som skett på arbetsmarknaden under Socialfondens nu avslutade programperiod 2007-2013 är den sämsta i EU:s historia. Första kvartalet 2008, innan finanskrisen bröt ut, var arbetslösheten som lägst under 2000-talet. Då var den knappt sju procent. I början på 2014 är den tolv procent inom euro-länderna och elva procent räknat på hela EU.

 

Utvecklingen på den europeiska arbetsmarknaden har varit en stor utmaning för alla ambitiösa och initiativrika projektägare och projektledare.

 

Några siffror när programperioden går mot sitt slut: Över 26 miljoner EU-innevånare är registrerade som arbetslösa, varav drygt 19 miljoner inom euro-länderna. Lägst arbetslöshet har Österrike har med 4,9 procent och Tyskland med 5,0 procent.

 

Sverige ligger med 8,2 procent på åttonde plats. Spanien och Grekland har en arbetslöshet som snarare för tankarna till utvecklingsländerna i Afrika än till Europa.

 

Även om det finns mycket stora skillnader mellan länderna i Europa, finns det ett gemensamt överskuggande problem, ungdomsarbetslösheten.

Följ utvecklingen via Eurostat och Eurofound

Varje månad under programperioden har vi rapporterat om arbetslösheten inom EU. Många av våra läsare har följt rapporteringen. Den som även i fortsättningen vill följa utvecklingen på den europeiska arbetsmarknaden kan göra det på Eurostats hemsida (öppnas i nytt fönster.). Vid varje månadsskifte redovisas aktuell statistik. Dessutom kan man där hitta mer analyserande rapporter.

 

En annan bra källa är Eurofounds hemsida (öppnas i nytt fönster).

 

Av Owe Ivarsson

Ursprungligen publicerad 17 mars 2014